Zaanstreek

Zaans jongerenwerk naar Taizé

Sinds het najaar van 2006 hebben de Zaanse Doopsgezinde gemeenten de handen ineen geslagen en zijn gestart met gezamenlijk jongerenwerk. Het initiatief ligt bij de Doopsgezinde gemeenten maar de groep is open voor iedereen.

We zijn gestart met een kleine groep (ongeveer 8) en de leeftijd van de jongeren varieert van 14 tot en met 20 jaar. Naast de ontmoetingen hebben we in de eerste periode ook samen de handen uit de mouwen gestoken om de zolder van het Mennohuis (naast de Vermaning in Wormerveer) weer om te toveren in een jongerenzolder.

In de zomer van 2008 zijn we voor het eerst met een groepje jongeren (7) naar Taizé geweest. Deze ervaring heeft diepe indruk gemaakt op de jongeren. De open sfeer, in alle vrijheid kunnen praten over je geloof – iets wat je op school nooit zou doen, omdat je dan uitgelachen wordt of wordt ingedeeld in de hokje waar je niet in wilt zitten.

Het jaar erop hebben we een catecheseproject opgezet en samen toegewerkt naar de doop van een van de jongeren. Het verblijf in Taizé heeft een blijvende invloed: zo werd het ‘gewoon’ om elke bijeenkomst af te sluiten met gebed. Ook de soberheid van Taizé was een thema dat veel indruk maakte op de jongeren.

Onder begeleiding van de predikanten bereiden de jongeren af en toe een dienst voor. Sinds oktober 2009 is er een jongerenwerker aangesteld en wordt er ook regelmatig gewerkt met de groep 11- 14 jarigen. Vorig jaar zijn we met een grote groep naar Taizé geweest en dit jaar staat er weer een reis gepland. Iedereen die mee wil is van harte welkom.

Wat ons werk kenmerkt, is de open sfeer: als begeleiding praten we vrijmoedig over wat ons inspireert, over wie God voor ons is en geven we de jongeren alle ruimte om hun eigen geloof te onderzoeken en vorm te geven. Wij willen niets opdringen, maar wel de voorwaarden proberen te scheppen waarin Gods Geest haar werk kan doen. En zo de ‘ jongeren verleiden tot God’.

 

Contactpersoon: Jannie Nijwening ( nijwening_j@hotmail.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 6 =