Aalsmeer

Taizé-vieringen in de Karmel

TaizeVieringAalsmeerKarmel Aalsmeer houdt al meer dan vijftien
jaar maandelijkse bijeenkomsten. Deze viering beginnen altijd om 20.30 uur. Na
de viering is er gelegenheid voor ontmoeting. De bijeenkomsten worden begeleid door twee karmelieten.

De karmelieten in Nederland hebben hun oorsprong in kluizenaars die aan het begin
van de 13e eeuw leefden in het Israëlische Karmelgebergte. Dit gebergte strekt zich uit van de stad Haifa aan de Middellandse Zee tot het zuidoostelijk overloopt in de bergen van Samaria in de buurt van Jenin.

De kluizenaars wilden een leven leiden als de profeet Elia. De profeet Elia zou volgens het Oude Testament op het Karmelgebergte hebben gewoond. Een grot wordt vandaag de dag nog aangewezen als de grot van Elia. De leefregel is geschreven op door de patriarch van Jeruzalem Albertus van Avogrado (ca 1150-1214). In 1247 gaf paus Innocentius 1V goedkeuring aan de Karmelregel.

Vanaf 1240 trokken Karmelieten naar Europa. Tussen 1249 en 1270 ontstonden Karmels onder meer in Schoonhoven (1330), Woudsend (1337), IJlst (1387), Utrecht (1468) en Alkmaar (1774). Deze zijn allen verloren gegaan. In 1855 werd vanuit de Karmel in Boxmeer een klooster in Zenderen gesticht. Vanuit deze twee plaatsen groeide de Nederlandse Karmelprovincie uit.
Eind 2012 werden drie kloosters in het westen van Nederland weer gesloten. Twee
karmelieten hebben nu hun eigen Karmel in Aalsmeer. Karmel Aalsmeer ligt in het dorp vlakbij de Westeinderplassen aan Zwarteweg 36