Hilversum

 Taizé-ontmoetingen Hilversum

Taize Hilversum CasellaElke vierde vrijdag van de maand wordt er in Hilversum een Taizé-ontmoeting voor jongeren georganiseerd. Ken je Taizé of wil je voor de eerste keer een beetje proeven van de sfeer, je bent van harte welkom!

Ieder jaar vinden duizenden jongeren uit vele landen de weg naar Taizé om daar deel te nemen aan ontmoetingen en het dagelijkse gebed (meer info op www.taize.fr). Ken je Taizé of wil je voor de eerste keer een beetje proeven van de sfeer, jongeren tot 35 jaar zijn van harte welkom!

Het programma ziet er als volgt uit:

18.00 uur: Inloop met koffie en thee

18.20 uur: Tijd voor soep met een broodje

19.10 uur: Inzingen van de Taizé-liederen (voor wie wil)

19.30 uur: Taizéviering

Aansluitend is er de mogelijkheid om wat te drinken en na te praten

De ontmoeting vindt plaats bij klooster Casella op de Monnikenberg in Hilversum (Soestdijkerstraatweg 145, in de Boerderij). Jongeren tussen de 15 en 35 jaar (en evt. jongerenwerkers) zijn van harte welkom. Als het niet lukt om op tijd bij het eten te zijn, mag je natuurlijk ook alleen naar de viering komen.

Schrijf alvast de volgende Taizé-ontmoetingen in je agenda:

Seizoen 2019

28 juni

16 augustus

27 september

in oktober is er geen viering vanwege een solidariteitsviering op 3 november in het Tergooi ziekenhuis, 10.00 uur

22 november

20 december

Kosten: Vrije bijdrage voor de maaltijd

Reportage van een bezoek aan Casella door  Sebastiaan Hexspoor

Taizé-gevoel op de Monnikenberg

Het is een koude vrijdagavond en ik fiets samen met andere jongeren naar de Monnikenberg. We fietsen iets harder dan normaal om onszelf op te warmen, maar daarnaast kijk ik er ook naar uit om weer in Casella te zijn. Vanavond is er namelijk weer een Taizé-viering.

We worden met open armen ontvangen door  zuster Marie-Madeleine, Carolien en een aantal jongeren. De soep zit al in de pan en de broodjes staan al klaar, maar eerst krijgen we een kop warme thee of koffie. Onder het eten praten we wat bij. Gezellig om zo met elkaar te eten! We ruimen gezamenlijk af, doen de afwas en creëren een sfeervolle dienstruimte.

Om tijdens de dienst uit volle borst te kunnen zingen, nemen we de prachtige liederen van Taizé door. Ik ga zitten op het zachte tapijt en kijk naar de vriendschapsicoon. We zingen de Taizé-liederen, we bidden en er is stilte, een moment van eigen bezinning. In het dagelijks leven kan stilte in een groep een gevoel van ongemak veroorzaken, maar hier is de stilte vredig. Voordat ik het weet is de dienst alweer voorbij.

Terwijl ik de ruimte verlaat, kijk ik nog een keer achterom en valt mijn blik op een tekst van Augustinus, die op de muur van Casella geschreven staat: ,,Het zijn slechte tijden! Het zijn moeilijke tijden! Dat zeggen de mensen tenminste. Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zijn de tijden…’’

Geïnspireerd door de tekst en met een ‘Taizé-gevoel’ stap ik weer op mijn fiets. Een gevoel waar ik naar uit kan kijken, omdat volgende maand weer een Taizé-dienst plaats vindt, door een goede organisatie.

Sebastiaan Hexspoor