Westfriesland

Tijdens een Taizé-dienst in Westfriesland wordt de gebedsruimte stemmig ingericht.

Tijdens een Taizé-dienst in Westfriesland wordt de gebedsruimte stemmig ingericht.

Begin 2015 besloot een aantal leden van PKN en RK de handen ineen te slaan en meditatieve Taizé-vieringen in Westfriesland te gaan organiseren. De eerste viering was op zondag 15 maart  om 20:00 in de PKN-kerk in Westwoud (Dr. Nuyenstraat 24)Zie de agenda voor actuele vieringen.

 

 

Wat is een Taizé-viering?

Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 45 minuten, met weinig gesproken woord en veel zang. Een moment van rust en bezinning in deze hectische wereld waarin het de kunst is om tussen de waan van de dag ook het mooie te blijven zien. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden. En hoewel er stoelen genoeg zijn, zitten veel mensen bij voorkeur op de grond, dus neem desgewenst een kussen of bidbankje mee. Buiten de vieringen gaat het vooral om ontmoeten. Ontmoetingen van generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet-gelovigen. We hopen met de vieringen vooral ook jongeren aan te spreken.

Liederen centraal

Kenmerkend voor de Taizé-gemeenschap zijn de liederen. Het zijn korte liederen die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn een plaatsvindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God. Vaak zijn de liederen een of twee regels lang. Bij de vieringen die Taizé Westfriesland organiseert streven we naar live begeleiding.

Wat is Taizé?

In de Bourgogne in Frankrijk ligt het dorpje Taizé (spreek uit Tèzé) waar een broedergemeenschap jaarlijks vele duizenden mensen trekt. Het plaatsje is al tientallen jaren een wereldberoemde pleisterplaats van oecumenisch ingestelde, vooral jonge christenen. De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Er zijn vele mogelijkheden om over het geloof te praten, je te verdiepen en te praten over maatschappelijke kwesties te praten. In de loop der jaren zijn jongeren in steeds grotere aantallen naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen, nemen deel aan de vieringen en aan ontmoetingen. Taizé bestaat dit jaar 75 jaar! Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina of mail naar taizewestfriesland@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 6 = 1