Bussum

Al enige jaren worden in Bussum op de eerste woensdag van de maand  Taizé- vieringen onder de naam Songs & Silence gehouden. Het idee voor deze vieringen kwam van dominee Heleen van Beelen en pionier Remko Groen.

In het kader van de diversiteit in geloofsbeleving en vanuit een missionaire houding dachten zij dat een dergelijke bijeenkomst met liederen, bijbelteksten en stilte een toevoeging zou zijn op het bestaande aanbod  in de PG Bussum. Dat idee heeft wortel geschoten en is opgepakt door een vaste kern mensen, die een en ander organiseren.

Songs & Silence vieringen worden ook wel Taizé-diensten genoemd.  Naar de  Gemeenschap van Taizé, een internationale, christelijke en oecumenische kloostergemeenschap die haar oorsprong vond in Taizé (Bourgondië, Frankrijk). Kenmerkend voor de gemeenschap zijn de liederen die in de gebedsvieringen gebruikt worden. Het zijn korte liederen die gewoonlijk vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn een plaats vindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God.
In de viering is er naast de liederen en bijbelteksten ook ruimte voor een lange stilte.
Rust creëren in de ziel veronderstelt een vorm van eenvoud: “Ik zoek niet wat te groot is voor mij en te hoog gegrepen.” Stilte maken, dat is aan God overlaten wat buiten je bereik en vermogen ligt. Een moment om zorgen aan de kant te schuiven.
De vieringen beginnen om 8 uur en duren drie kwartier. Daarna kan men napraten bij een kop thee, of koffie.

De locatie is de Wilhelminakerk met twee keer per jaar de Koepelkerk. Dat die katholieke gemeente hiervoor haar ruimte biedt, past mooi in de geest van Taizé waar het oecumenische aspect belangrijk is. Trouwens, van de gemiddeld 30-35 aanwezigen is een aardig deel van katholieke huize.

Wilt u ook eens meemaken hoe de stilte op je kan inwerken, dan bent u van harte welkom op elke eerste woensdag van de maand. U kunt  ook via internet meekijken zie https://www.wilhelminakerkbussum.nl/beeld-geluid/

Contactpersoon Catrinus Mak   klophart@telfort.